Łączna liczba wyświetleń

piątek, 15 marca 2013

Balut...

Tak jak obiecałem czasem napiszę "coś" geograficznego :)
W dzisiejszym poście powędrujemy do Azji. Będzie o przysmaku jakim jest Balut :D
Na Filipinach, skąd pochodzi przyjęta w Europie nazwa tego dania, balut stanowi potrawę narodową.
Jest to jajko wewnątrz którego znajduje się w pełni uformowany zarodek ptaka (najczęściej kaczy) , którego spożywa się w całości – wraz z kośćmi, dziobem itd. Okres inkubacji jaj zależy od upodobań konsumentów i jest różny poszczególnych krajach. Najdłużej inkubują jaja Wietnamczycy, którzy preferują 21 dniowe zarodki kacze.
Może kiedyś skusicie się na taki przysmaczek ?

Jeden z Polaków zasmakował tego rarytasu. Obejrzyjcie filmik koniecznie :D
( Uwaga ! Nie jedzcie w trakcie oglądania :D )


Dla większości z nas wydaję się to obrzydliwe. Jednak Polacy też mają dania które wywołują obrzydzenie zagranicznych turystów np. flaczki :D

1 komentarz:

  1. Fuj!
    A flaczki to nie są flaki :D to są po prostu tak pocięte kawałki mięsa ;p

    OdpowiedzUsuń